Субота, 2024-04-27, 9:15 AMВітаю Вас Гість | RSS
1 000 000 ідей для бізнесу
Меню сайту
Категорії розділу
Автотранспорт [6]
Бізнес з нуля [3]
Шлюбні послуги [0]
Гроші та фінанси [2]
Дизайн і архітектура [0]
Домашні тварини [2]
Домашній бізнес [4]
Їжа та ресторани [2]
Заробіток в інтернеті [7]
Видавнича діяльність та ЗМІ [2]
Інвестиції [2]
Інтернет проекти [3]
Медицина і здоров'я [5]
Мобільний зв'язок [2]
Нерухомість і будівництво [3]
Незвичайні ідеї [5]
Незвичайні подарунки [0]
Новини [3]
Освіта та наука [1]
Одяг та мода [0]
Виробництво [6]
Робота в інтернет [2]
Розваги та ігри [3]
Різні види бізнесу [4]
Рекламні ідеї [2]
Рекрутинг і фріланс [0]
Сільське господарство [1]
Соціальний бізнес [0]
Спортивні товари [0]
Сфера послуг [11]
Технічні новинки [3]
Торгівля оптова і роздрібна [4]
Туризм та відпочинок [2]
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 676
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Блог


Головна » 2011 » Січень » 24 » Рентабельність бізнесу з генерування штучного снігу в Україну становить 15-25%
10:39 PM
Рентабельність бізнесу з генерування штучного снігу в Україну становить 15-25%
Аномально тепла осінь змусила власників гірськолижних курортів замислитися над тим, що буде взимку. Побоювання, що через відсутність снігу зірветься «високий сезон» любителів сноубордів і гірських лиж, призвели до підвищення інтересу до систем засніження.

Втім, попит на штучний сніг досить високий і влітку. Для організації бізнесу з виробництва сурогатного снігу в першу чергу необхідно визначитися зі специфікою діяльності. Сконцентруватися або на гірськолижних трасах, або на забезпеченні ексклюзивних «фішок» в організації свят. Від обраного напрямку будуть залежати і розміри стартових вкладень.

Поступися лижню сурогату

Основні покупці штучного снігу - господарі гірськолижних трас і власники зимових парків. З точки зору лижників, штучний сніг навіть краще. Адже природні утворення за певних умов можуть зробити трасу непридатною для катання. А снігові машини завжди видають ідеальний продукт.
Поріг входження на ринок досить високий - у створення компанії, що спеціалізується на системах засніження, потрібно вкласти 500-900 тис. грн 
Європейські виробники вже не одне десятиліття займаються системами засніження. В Україні цей вид бізнесу ще надзвичайно молодий, тому гравців на ринку не так уже й багато. Та й почати подібну діяльність досить складно. За словами експертів, ринок снігогенераторів займає дуже вузьку нішу. «Люди поки не готові інвестувати в сніг. В першу чергу вони будують готелі, ресторани, підйомники, розраховуючи, що сніг випаде сам. Але коли на вулиці мінус 5-7 ° С, земля трохи покрита снігом або памороззю, а готелі пустують, власники гірськолижних курортів починають замислюватися над проблемою штучного засніження », - констатує Сергій Чехлатий, керівник проекту Artissnow львівської компанії« Артіс ». Фірма зацікавилася ідеєю виходу на ринок систем штучного засніження у 2004 році - в період активного розвитку гірськолижних курортів країни. 

За приблизними підрахунками, в Україні встановлено близько 300 підйомників, що дозволяє говорити про перспективність ніші. «Уявіть собі, скільки потрібно снігу, щоб вони могли працювати чотири місяці на рік. До того ж на більшості курортів замислюються про будівництво нових підйомників », - підкреслює пан Чехлатий. За словами Євгена Акастелова, генерального директора київської компанії «Альпінтех», що спеціалізується на системах засніження, обсяг українського ринку снігогенераторів становить близько EUR50-70 млн, а рентабельність бізнесу коливається від 15 до 25%. Поріг входження на ринок високий. За даними пана Акастелова, в організацію такого бізнесу потрібно вкласти 500-900 тис. грн. «Тим не менш, незважаючи на великі фінансові вкладення, найбільшою проблемою є брак персоналу - навченого, грамотного, практикуючого. Таких працівників дуже мало », - пояснює Євген.

Льодовиковий період

Для одержання штучного снігу необхідно кілька пристроїв. Найважливіше - снігогенератори, які бувають двох типів: вентиляторні (зазвичай їх називають сніговими гарматами) та щоглові. Найбільш поширені генератори першого типу. Головним вузлом цих пристроїв, як випливає з назви, є вентилятор великої потужності, що створює безперервний потік повітря, в який потім впорскується крапельки води. Суміш, виверження генератором, зависає на деякий час в повітрі, перш ніж у вигляді сформованого снігу впаде на землю. Пушку складно накидати сніг «прямо під ноги», оскільки найкращий сніг виходить на відстані приблизно 10-20 м від установки. Для напилення снігу в конкретних місцях простіше застосовувати спеціальні снігові щогли, які до того ж дешевше вентиляторних гармат. Ціна гармати залежить від її продуктивності. У середньому, за словами пана Акастелова, б / в обладнання обійдеться в EUR8-15 тис., нове буде коштувати EUR18-30 тис.

Робота з підготовки схилу або лижні не обмежується тільки виробництвом снігу. Після генерації сніг повинен «відлежатися» кілька днів, потім настає черга спеціальних снігових машин (так звані пістмашіни або ретраки), які розрівнюють сніг, ущільнюють і розм'якшують його поверхню. Щоб визначити якість і придатність штучних часток для катання, потрібно порівняти їх характеристики з еталонними. Сніг для гірськолижного схилу повинен мати щільність від 400 до 500 кг на кубічний метр, тобто бути в 2-2,5 рази легше льоду або води.

Дуже важливо підібрати якісні труби для подачі води на гірськолижний схил. Коштують вони недешево, але ні в якому разі не можна в цілях економії спокушатися на покупку вживаних труб сумнівного походження. Може виявитися, що це поклади з армійських складів, які за своїми параметрами ніколи не були розраховані на настільки суворі умови експлуатації. Є ризик, що трубу просто розірве. Насоси теж слід підбирати ретельно, враховуючи не тільки ціну при покупці, але і вартість експлуатації. Неправильно підібрані насос і труби приведуть до відчутного перевитрати електроенергії - сніг виявиться «золотим», замість бажаного білого.
Морозні перспективи

Вартість робіт по засипанню снігом гірськолижної траси в кожному випадку визначається індивідуально. За словами Сергія Чехлатий, сума розраховується після складання проекту і підбору обладнання. «Ціна питання залежить від геодезичних параметрів схилу: ухил, перепад, ширина, висота. А також від того, за який час і скільки снігу клієнт хоче побачити на схилі. Багато курорти хочуть розпочати експлуатацію спуску після 3-4 днів роботи по засніження трас. Це тягне за собою великі витрати, адже збільшується кількість гармат, діаметр труб, потужність насосних станцій, щоб за мінімально короткий термін можна було виробити максимальну кількість снігу », - розповідає він. Його колега пан Акастелов відзначає, що на увазі прагнення українських замовників «економити», як правило, доводиться працювати з обладнанням, що було у використанні.

Вже через 2-3 сезони без системи штучного засніження вести гірськолижний бізнес буде досить складно

Багато власників українських гірськолижних комплексів поки неохоче набувають системи засніження, сподіваючись на природний сніг. Проте експерти запевняють, що поступово сурогатний сніг набуває популярності і подібний вид бізнесу буде розвиватися. Адже на території Україні є величезні можливості для облаштування та сервісу гірськолижних курортів. «Ще 2-3 сезони, і без системи штучного засніження вести гірськолижний бізнес буде досить складно - з кожним роком зими все менш сніжні. Можливо, тоді власники трас відчують необхідність в модернізації своїх курортів і засніження гірськолижних комплексів », - говорить пан Акастелов.

Холодне шоу

Подібність штучного снігу з натуральним і його дивовижна здатність зберігати свої властивості протягом тривалого часу зробили цей продукт незамінним у кіно-і театрального індустрії при створенні декорацій, а також в оформленні вітрин, інтер'єрів кафе і клубів. Наприклад, такі фільми, як «Хроніки Нарнії», «Гаррі Поттер і філософський камінь», «Привид опери», «Холодна гора», «Чарлі і шоколадна фабрика», «Післязавтра» і багато інших без штучного снігу зняти було б неможливо.

Несправжній сніг став дуже популярним при проведенні різних свят і шоу. Він легко змивається і не залишає плям на одязі. Для виготовлення сніжинок використовується генератор, в який поміщають спеціальний порошок або концентрат і розбавляють водою. Одного літра рідини вистачає приблизно на годину роботи. Розмір та форму сніжинок можна запрограмувати, розкид «пластівців» може досягати 15 м. Зберігається отриманий сніг протягом декількох діб, після чого починає висихати і, відповідно, зменшуватися в обсягах. Але ситуацію можна виправити: при додаванні води сніжинки візьмуть попередній стан.

При організації свого бізнесу з виробництва штучного снігу для локальних заходів не потрібно великих вкладень. Ціни на генератори коливаються від $ 100 до $ 500. При цьому стартові вкладення можна «відбити» буквально за кілька разів здачі пристрою в оренду. Тим не менш, за словами Тараса Мусієнко, керівника відділу продажів компанії ABPG (технічна підтримка заходів), сьогодні не дуже прибутково спеціалізуватися винятково на здачі снігогенераторів в оренду для проведення шоу. Вигідніше охоплювати більш масштабні напрями, такі як створення спецефектів. Відділ ексклюзиву, куди входить напрямок по роботі з штучним снігом, з'явився в компанії ABPG не так давно. Щоб підвищити популярність бренду і залучити нових клієнтів, фірма рекламувала сніг влітку. «Ми отримали масу нових замовників, хоча до цього вважалося, що сніг актуальний тільки восени і взимку. Адже сніг влітку - це шок і позитив в одному флаконі », - вважає пан Мусієнко.

Як би не йшли справи з досягненнями та перспективами вітчизняного ринку штучного снігу, китайці - попереду планети всієї. Спроби метеорологів Піднебесної викликати штучний дощ у районі Пекіна призвели до різкого зниження температури і рясних снігопадів. Китайські фахівці, намагаючись справитися з тривалою посухою осінньої, прийняли рішення стимулювати випадання опадів шляхом розпилювання в атмосфері спеціальних хімікатів. У поєднанні з холодним атмосферним фронтом це призвело до того, що замість дощів почався снігопад, причому настільки рясний, що у пекінських комунальних служб виник цілий ряд серйозних проблем. Було затримано понад сотні авіарейсів і блоковано п'ять доріг, що ведуть в передмістя столиці Китаю. Як знати, може майбутнє не за методами генерації штучного снігу, а за умінням штучно його викликати?
Паперові легенди

Виробництву штучного снігу вже більше 50 років. Перші експериментальні установки почали створюватися в 1950-1960-х роках у країнах, де гірськолижний спорт користувався високою популярністю. Але якісний прорив у цій сфері припав на 1980-ті.

Корпоративна легенда англійської компанії Snow Business, що спеціалізується на створенні штучного снігу, говорить, що ідея виробляти і продавати цей екзотичний товар прийшла в голову Дерсу Кроуншоу в 1982 році. Тоді він був працівником однієї з компаній з виробництва паперу і отримав замовлення на імітацію сніжного покриву. Справа в тому, що використовувані до того часу технології створення сурогатного снігу мали ряд істотних недоліків: сніг, намороженний в холодильниках, був дорогим і швидко танув при плюсових температурах, а різні імітації з піни або кухонної солі мало були схожі на справжній сніг. Крім того, були небезпечні для людини. Сніг Кроуншоу, зроблений з целюлози, був абсолютно нешкідливий для навколишнього середовища і людей, а виглядав, літав і навіть налипав на предмети як справжній.

Плюси нової технології швидко оцінили творці постановочних ефектів для кіно, і вже в 1984 році сніг з переробленого паперу від Snow Business був знятий у фільмі жахів Ніла Джордана «У компанії вовків». До цих пір паперовий сніг, аналогічний знятому в історії про підступних вовків-перевертнів, що підстерігають симпатичних дівчат, складає значну частку в продажах Snow Business.
У світі зареєстровано близько 4 тис. гірськолижних станцій та центрів.
Встановлено близько 25 тис. механічних підйомників.
Загальна кількість лижників приблизно 80-100 млн, які «відкочують» 380 млн людино-днів на рік.
Гірськими лижами займаються в 40 країнах, але більше 70% світового ринку катання на гірських лижах припадає на долю семи з них, що складає трохи менше 291 млн людино-днів. Лідери - Франція (57,6 млн людино-днів), далі Австрія (56 млн), США (52,2 млн) і Японія (52 млн).

Категорія: Туризм та відпочинок | Переглядів: 2886 | Додав: KosmosR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Цікаве
[2011-01-24]
Збагачення гірниче і матеріальне: бізнес-стратегія на базі університетської геології
[2011-01-19]
Бізнес-ідея : лікарі прилетіли
[2011-01-24]
Як я заробив з нуля 11600 $ за один літній місяць
[2011-01-23]
Газета оголошень
[2011-01-30]
Бізнес-ідея: відкриваємо мобільний салон краси
[2011-01-24]
Три стартап-ідеї з доставки товарів з інтернет-магазинів
[2011-01-24]
Як знизити витрати на стартап?
[2011-01-23]
Комп’ютерна «швидка допомога»
[2011-02-20]
Секрети успіху на старті: вчимося працювати з роздробом
[2011-01-23]
ВИРОБНИЦТВО ХЛІБА. ОРГАНІЗАЦІЯ ХЛІБОПЕКАРНІ
Соціальні закладки