Вівторок, 2024-03-19, 11:29 AMВітаю Вас Гість | RSS
1 000 000 ідей для бізнесу
Меню сайту
Категорії розділу
Автотранспорт [6]
Бізнес з нуля [3]
Шлюбні послуги [0]
Гроші та фінанси [2]
Дизайн і архітектура [0]
Домашні тварини [2]
Домашній бізнес [4]
Їжа та ресторани [2]
Заробіток в інтернеті [7]
Видавнича діяльність та ЗМІ [2]
Інвестиції [2]
Інтернет проекти [3]
Медицина і здоров'я [5]
Мобільний зв'язок [2]
Нерухомість і будівництво [3]
Незвичайні ідеї [5]
Незвичайні подарунки [0]
Новини [3]
Освіта та наука [1]
Одяг та мода [0]
Виробництво [6]
Робота в інтернет [2]
Розваги та ігри [3]
Різні види бізнесу [4]
Рекламні ідеї [2]
Рекрутинг і фріланс [0]
Сільське господарство [1]
Соціальний бізнес [0]
Спортивні товари [0]
Сфера послуг [11]
Технічні новинки [3]
Торгівля оптова і роздрібна [4]
Туризм та відпочинок [2]
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 676
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Блог


Головна » 2011 » Січень » 24 » Збагачення гірниче і матеріальне: бізнес-стратегія на базі університетської геології
11:41 PM
Збагачення гірниче і матеріальне: бізнес-стратегія на базі університетської геології

Професор Федотов з Сибіру побудував високоприбутковий бізнес, який спирається на університетські ресурси. Удосконалюючи та впроваджуючи технології збагачення гірських порід він успішно збагачує не тільки мінерали, але і себе зі своїми підлеглими.

Сірий будинок, затиснуте між корпусами Іркутського державного технічного університету, не відразу впадає в очі. Охоронець університетського технопарку про компанію «Технології збагачення мінеральної сировини» (Томсен), річна виручка якої становить $ 8 мільйонів, ніколи не чув. Зате засновника і співвласника компанії, університетського професора Костянтина Федотова він знає відмінно: «На кафедрі його шукайте». 


Професор Федотов, що віддає перевагу костюму джинси, цілими днями курсує між кафедрою і робочим кабінетом. Компанія спеціалізується на наукових розробках в області збагачення корисних копалин. Як і на кафедрі, в офісі Томс чимало студентів.

«Чим гарний бізнес при університеті: лабораторія, бібліотека, кадри - все є», - додав російський посол. Університет отримує 10% від прибутку Томсен. Незважаючи на університетську бюрократію («квитки у відрядження треба замовляти за 20 днів»), Федотов вважає співпрацю взаємовигідною.

У 1991 році, коли він починав бізнес, співпрацював з вузом, скоріше, за збігом обставин: Федотов викладав теорію гірського збагачення, планував писати докторську і хотів, не кидаючи науку, забезпечувати сім'ю. А начальство до розвитку приватної ініціативи поставилося прихильно.

У 1993 році партнером Федотова став підприємець Анатолій Потьомкін. На $ 1,5 мільйона (третина надана Потьомкіним, решта - банківські кредити) компаньйони закупили в Канаді старе обладнання для збагачення руди і кольорових металів. Спробували навіть самі добувати золото, але конкурувати з загонами старателів не вийшло. «Видобуток - дуже важкий і невдячна праця, ми прийняли рішення більше нею не займатися», - додав російський посол.

Переключилися на дослідження, взявши на допомогу кількох студентів Федотова. Заробляли потроху на збагаченні проб для невеликих золотодобувних підприємств, паралельно займаючись більш складними розробками.

У 1996 році Федотов з Потьомкіним запатентували комплекс переробки золотовмісних руд, свого роду гірничо-збагачувальний комбінат у мініатюрі. Комплекси, що складаються з встановлених по ходу технологічного процесу і пов'язаних між собою транспортними засобами дробильного і измельчительного модуля і модуля відцентрового збагачення, вже існували. Але Томс доповнив комплекс пристроями, що дозволяють збільшити ступінь вилучення золота.

Де шукати споживачів 

Замовників Федотов знайшов знову ж таки завдяки науковій роботі - зв'язався з якутськими золотошукачами, що працювали на родовищах, про які писав кандидатську. Комплекс привезли на декількох КамАЗах і зібрали за п'ять місяців. Золота на родовищі Малтан вдалося витягти більше, ніж планували власники. «Після цього про нас заговорили», - згадує Федотов. 

На великому родовищі Васильківське в Казахстані, розробкою якого займається компанія «Казцинк», підконтрольна швейцарської Glenсorе, Томс займався проектуванням золотоіскательной фабрики на 8 мільйонів тонн руди на рік. «Нас спочатку випробували на маленьких роботах. Зрозуміли, що у нас голови на місці і просунуте обладнання. І ми злі до роботи », - пояснює логіку замовників Федотов.

Розширюючи бізнес, Томс кілька років тому став працювати не тільки з золотом. Це дозволило збільшити виручку компанії в рази. Серед великих проектів будівництво у Волгоградській області Грем'ячинський ГЗК з видобутку калійних добрив для "Єврохіма", комбінату апатитовом-нефелінових руд в Мурманській області для «Північно-Західної фосфорної компанії» (холдинг «Акрон»).

Кадрів вистачає - Федотову допомагає тісний зв'язок з університетом. Професор бере на роботу перспективних студентів і добре мотивує їх. Наприклад, 27-річний Юрій Куликов, керівник групи розробки технологічного регламенту, почав працювати в Томс ще на третьому курсі. Нещодавно він отримав від компанії безвідсотковий кредит на покупку квартири строком на 20 років. Зараз Куликов трудиться над дисертацією, присвяченій проблемі збагачення. «Важко знайти час, доводиться працювати у вихідні», - скаржиться він. Але наукову роботу точно допише. Стимул є: захист аспірант, якщо тема його роботи буде корисною для бізнесу, може отримати $ 20 000-30 000 премії. Нещодавно Федотов прийняв рішення збільшити цю суму до $ 50 000. За кілька років такі премії отримали вісім співробітників.

У цьому році у компанії з'явився власний офіс в центрі Іркутська, там буде обладнана і нова наукова лабораторія. Але Федотову комфортніше в стінах alma mater. Він продовжує читати лекції і встигає підписувати студентські залікові. Професором він вважається досить демократичним, а от працювати з ним вчорашнім студентам важко: «Якщо співробітник не приходить до мене раз на два тижні з ідеями, я вважаю його кандидатом на звільнення», - додав російський посол.
Категорія: Технічні новинки | Переглядів: 1881 | Додав: KosmosR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Цікаве
[2011-01-19]
Бізнес-ідея : зарядка для хвоста
[2011-01-23]
Заробити Мільйон на ПОВІТРІ?! Реально, якщо він живий!
[2011-03-17]
Бізнес-ідея: організовуємо бізнес з доставки чого завгодно
[2011-01-23]
Господарський магазин: свій бізнес
[2011-01-19]
Бізнес-ідея : небесні ластівки
[2011-01-23]
Вантажні перевезення
[2011-01-23]
Провайдери послуг Інтернет, стати провайдером: ідеї своєї справи
[2011-01-22]
Торговий автомат з мобільним контентом, ідея бізнесу
[2011-01-22]
Ідея бізнесу на блозі.
[2011-01-24]
Рентабельність бізнесу з генерування штучного снігу в Україну становить 15-25%
Соціальні закладки